Julius Meinl-ის ბარისტას ჩემპიონატის ფინალი 19 სექტემბერს სავსე იყო მღელვარებითა და ახლად მომზადებული ყავის გემრიელი არომატით. ამ ბლოგ-პოსტში ჩვენ ჩავუღრმავდებით ბარისტას საავტორო სასმელის რეცეპტებს, რომლებიც შემუშავებულია კრეატიულობითა და მათი ოსტატობით. მიუხედავად იმისა, ყავის გამოცდილი მოყვარული ხართ თუ უბრალოდ გსიამოვნებთ ახალი გემოს აღმოჩენა, ეს უნიკალური რეცეპტები ნამდვილად შთაგაგონებთ!
Andrej Sedláčik – Slovakia
ანდრეი სედლაჩიკის საფირმო სასმელი, “კაკლის ტალღა”, აერთიანებს მდიდარ არომატებს უნიკალური ყავის გამოცდილებისთვის.
ინგრედიენტები:
ესპრესო
15 მლ ნიგვზის ლიქიორი
ვარდის ჯემი 10 მლ
15 მლ მასკარპონე
როგორ მოვამზადოთ:
ესპრესოს შემდეგ ყველა ინგრედიენტი მოათავსეთ შეიკერში და კარგად შეანჯღრიეთ ყინულით. მიირთვით ჭიქაში მორთული ხრაშუნა თხილით, Walnut Wave გთავაზობთ გემოსა და ტექსტურების სასიამოვნო ბალანსს, რაც მას დაუვიწყარ გამოცდილებად აქცევს ნებისმიერი ყავის მენიუში.
Daria Tovkach – Poland
დარია ტოვკაჩის საფირმო სასმელი, “Raf Coffee Kinder Bueno” არის გემრიელად დამამშვიდებელი სასმელი, რომელიც წარმოგვიდგენს შოკოლადს.
ინგრედიენტები:
ესპრესო
60 მლ კრემი
30 გრ შოკოლადი
15 მლ თხილის სიროფი
რძე 120 მლ
როგორ მოვამზადოთ:
ჯერ აურიეთ ნაღები, რძე, შოკოლადი და სიროფი ქილაში, რომ მიიღოთ დეკადენტური ბაზა. ახალი ესპრესოს მომზადების შემდეგ, გააცხელეთ კრემისებრი ნარევი, შემდეგ შეურიეთ ესპრესო ხავერდოვანი დასასრულისთვის. ეს სასმელი არის ყავისა და შოკოლადის სასიამოვნო ბუკეტი,რომელიც გთავაზობთ ტკბილ, თხილიან გემოს.
Luca Riccardi – Italy
ლუკა რიკარდის საფირმო სასმელი, “ზაგარა ყავა” არის დახვეწილი კოქტეილი, რომელიც აერთიანებს ესპრესოს თამამ ინტენსივობას ციტრუსის, შოკოლადისა და სანელებლებთან
ინგრედიენტები:
ესპრესო
30 მლ კრაკენის რომი
15 მლ Cointreau
15 მლ კაკაოს კრემი
პიტნის ფოთლები
ფორთოხლის ნაჭერი
1 ჩაის კოვზი ყავისფერი შაქარი
მწიკვი დარიჩინი
1 ჩაის კოვზი მოხალული თხილის ნაჭრები
60 მლ ჩინოტო
როგორ მოვამზადოთ:
დასაწყებად, ჭიქის ძირში მოათავსეთ ფორთოხლის ნაჭერი, შეზავებული ყავისფერი შაქრით, დარიჩინით და მოხალული თხილის ნაჭრებით, დაგვჭირდება პიტნის ახალი ფოთლები. შეიკერში ჩაასხით კრაკენის რომი, კოინტრეო და კაკაოს კრემი. მათი ერთმანეთში შერევის შემდეგ, შეიკერს დაუმატეთ ესპრესო და კარგად შეანჯღრიეთ, შემდეგ ჭიქაში დაასხით ყინულის კუბებზე. ბოლოს, სასმელს ვასვე,ებთ ჩინოტოს წვეთებით.
Davor Meštrović – Croatia
დავორ მეშტროვიჩის საფირმო სასმელი, “Lesoresso” არის უნიკალური კოქტეილი, რომელიც აერთიანებს ესპრესოს ჯინის, ვანილისა და ამარეტოს არომატულ ნოტებს.
ინგრედიენტები:
ესპრესო
20 მლ Tanqueray ჯინი
20 მლ Monin შაქრის ლერწამი
20 მლ Monin ვანილი
ამარეტო 20 მლ
როგორ მოვამზადოთ:
ყველა ინგრედიენტი მოათავსეთ ყინულთან ერთად შეიკერში, კარგად შეანჯღრიეთ და შემდეგ გადაწურეთ ყინულის გარეშე ჭიქაში და აურიეთ მიქსერით, რომ სქელი ქაფი შეიქმნას. ბოლოს, სასმელს მიირთმევენ გაცივებულ მარტინის ჭიქაში, რაც საშუალებას აძლევს ესპრესოს ძირში მოექცეს.
Mladen Yuroshevich – Bosnia
მლადენ იუროშევიჩის საფირმო სასმელი “კარამელ ლატე” არის ესპრესო, რომელიც აერთიანებს კარამელს.
ინგრედიენტები:
ესპრესო
0,15 მლ კარამელის სიროფი
100 მლ რძე
როგორ გავაკეთოთ ეს:
ამ მყუდრო სასმელის შესაქმნელად, მაღალ ჭიქაში ჩაასხით 0,15 მლ კარამელის სიროფი, შემდეგ დაამატეთ 1 დლ თბილი რძე და 30 მლ ესპრესო. შეავსეთ იგი დიდი რაოდენობით ნაღებით.
Coral Gamliel – USA
კორალ გამლიელის ხელმოწერილი სასმელი „კაფე მალაბი“ კლასიკურ ლატეს ეგზოტიკური ნოტებით გარდაქმნის და მას მალაბის სიროფი ყვავილოვანი სიტკბოს მატებს.
ინგრედიენტები:
- ესპრესო
- 160 მლ რძე
- 20-30 მლ მალაბის სიროფი (1 ჭიქა შაქარი, 1 ჭიქა წყალი, 1 სუფრის კოვზი ვარდის წყალი ან ვარდის ექსტრაქტი, რამდენიმე წვეთი წითელი საკვები საღებავი – (სურვილისამებრ)
როგორ მოვამზადოთ:
დაიწყეთ ესპრესოს ექსტრაქციით კაპუჩინოს ფინჯანში. შემდეგ დაასხით რძე პიჩერში და დაუმატეთ ხელნაკეთი მალაბის სიროფი. ათქვიფეთ რძე და მალაბის სიროფი ერთად სანამ ხავერდოვან ქაფს არ მიიღებთ. ბოლოს კი მოათავსეთ ათქვეფილი რძე ესპრესოზე ისე, რომ მიიღოთ ფენებიანი სასმელი, რომელიც არა მხოლოდ ვიზუალურად ლამაზია, არამედ ძალიან გემრიელიც.
მალაბის სიროფი: პატარა ქვაბში აურიეთ შაქარი და წყალი. გააცხელეთ საშუალო ცეცხლზე, პერიოდულად აურიეთ, სანამ შაქარი მთლიანად არ გადნება. გადმოიღეთ ქვაბი ცეცხლიდან და დაუმატეთ ვარდის წყალი ან ექსტრაქტი და ბოლოს რამდენიმე წვეთი წითელი საკვები საღებავი. კარგად აურიეთ და აცადეთ გაგრილება.